Om Skolen

Thorsted (28 of 46).jpg
 

På skolen har vi cirka 110 børn fordelt på syv klasser fra 0. til 9. klasse. Vi har samlæsning i klasserne, hvilket vil sige at hver enkelt klasse er sammensat af børn på to-tre klassetrin.

For os handler en god skole om mennesker og i mindre grad om materialer. Det betyder at vi bruger penge på lærere før vi bruger dem på bøger og bygninger. Derfor er normeringen på skolen 10 - 12 børn pr. lærer.

Fra børnehaveklasse til og med 3. klasse går børnene i skole mandag til torsdag fra 8.00 til 12.30, fredag indtil fælles afslutning kl. 14. I disse år vægtes barndommen.

I undervisningen er legen og lysten det bærende element. Vi underviser i almindelige skolefag, og børnene er med i temaugerne. Vi arbejder pædagogisk med leg, bevægelse og fortælling, fordi det giver tryghed og gør børnene i stand til at tilegne sig viden. I læseindlæring er vi optagede af børnenes motivation for at læse fordi vi ved at det skaber livslang læselyst.

Børnene i de små klasser deltager på lige fod med resten af skolen i morgensang, morgensport og fælles afslutning.

Fra 4. klasse går eleverne i skole hver dag fra kl. 8.00 – 14.00. Dette indebærer blandt andet større ansvar og flere forpligtelser. Fag som sprog og matematik foregår nu på niveaudelte hold og de musisk/kreative fag er valgfag. Nu stiller vi større krav til elevernes evne til at arbejde selvstændigt.

I 8. og 9. klasse sætter vi fokus på at ruste de store børn til deres fremtid og tiden efter Thorsted Friskole. I undervisningen arbejder vi målrettet med at forberede de unge til at gå videre på den ungdomsuddannelse de ønsker. På dette tidspunkt vil man som elev opleve at få lektier for, og de skal skrive selvstændige, større opgaver.

Vi forventer samtidig at de store elever i deres sidste år bliver modne til at tage ansvar over for de små og for fællesskabet, fordi vi tror på at det er nøglen til den selvstændighed som de unge mennesker får brug for når de træder ud i samfundet uden for skolen.

 

hverdagen

Matematik_Thorsted.jpg
 

morgensang

Dagen starter for alle med morgensang, en fælles start, hvor vi synger, beder fadervor, hører historier og giver/modtager beskeder.

MORGENSPORT

Hver dag har vi morgensport. Der skal sved på panden. Alle børn deltager i leg eller sport i en halv times tid, udenfor eller indenfor i skolens store gymnastiksal.

UNDERVISNING

I løbet af dagen har børnene timer i egen klasse og på tværs af klasserne. Dansk foregår i egen klasse, mens matematik, sprog, musik, gymnastik, håndværks- og kreative fag oftest foregår på tværs af klasserne. Det samme gør fortælling, hvor børnene i løbet af deres 9 år på skolen får fortalt fra Det Nye og Det Gamle Testamente, Nordens mytologi, sagaer og sagn, eventyr og Danmarks/Verdenshistorie. Fortælling bruges også som undervisningsform i andre fag.

FRIKVARTER

I frikvartererne har børnene mulighed for at bruge hænderne, hovedet og kroppen som de vil. Skolens kreative rum står åbne, og børnene kan spille musik, lave sløjd, sy, tegne/male, læse bøger, spille fodbold eller lege med hinanden.

FÆLLES AFSLUTNING

Det sidste vi gør inden en weekend eller en ferie, er at samle os og holde fælles afslutning. Forældre og bedsteforældre er altid velkomne til at være med. Klasserne skiftes til at vælge sange, og i det omfang de magter det, “styrer de slagets gang”, hvor husorkestret, bestående af lærere og sommetider børn og forældre, spiller. Det er en meget hyggelig stund, en smule støjende ind imellem, men altid dejlig og opkvikkende. Med en befriende fornemmelse kan alle nu holde weekend/ferie!

UDFLUGT

Da skolen har en bus, har vi gode muligheder for at komme ud af huset både i og uden for skoletiden. De store klasser er på lejrskole med klassen hvert år, og de små kommer på en udflugt, som er fastlagt i årskalenderen. Derudover tager vi på en masse ture som en del af undervisningen, for at hente inspiration og motivation eller blot for at komme ud og få luft under vingerne.

 

Årets gang

Thorsted (8 of 46).jpg
 

På Thorsted Friskole har vi mange traditioner. Nogle er opstået ved at det gjorde vi sidste år, og andre har eksisteret mere eller mindre i hele skolens 150 års levetid. I løbet af året har vi mange arrangementer både i og uden for skoletiden. Mange af dem er traditioner vi gerne vil bevare, og andre er forskellige anledninger hvor børn og voksne kan være sammen. Skolen er ikke kun for børnene, og derfor er nogle af arrangementerne til for de voksnes skyld. Da børnene tilbringer en stor del af deres barndom på skolen, har det en afsmittende virkning at forældrene også trives godt på skolen. 

skolemøder

Vores ord for "forældremøder" er skolemøder. Vi holder skolemøder to-tre gange om året, og formålet er at vi får talt godt sammen om vores fælles skole. Derfor begynder møderne ofte med en anderledes form for samtale, en “samtalesalon”, hvor vi blander os i små grupper og taler uformelt om de emner der er vigtige for skolen lige nu. Det er hyggeligt og sjovt, og alle kan være med. Derefter fortsætter et skolemøde med at forældrene går i klasserne og taler om aktuelle emner for klassen sammen med klasselæreren.

På mødet i klassen fortæller læreren dels om det faglige/boglige arbejde og dels om, hvordan klassens fællesskab fungerer. Endvidere er der mulighed for, at forældre kan snakke med hinanden for at få en forståelse af børnenes liv på skolen.

Hjemmebesøg

En gang om året får hver familie på Thorsted Friskole besøg i hjemmet af en lærer. Det gør vi, fordi vi har fundet ud af, at det er betydningsfuldt at vi som medarbejdere også møder jer som familie der hvor I føler jer hjemme. Børnene er altid meget glade for at vise deres værelse og hjem frem, og det giver anledning til gode samtaler, også i løbet af året.

Samtaler om det enkelte barn

Vi står altid til rådighed for jer som forældre når I ønsker en samtale om jeres barn. I er velkomne til at komme forbi i hverdagen, og hvis det kræver mere tid og forberedelse, bedes I kontakte os så vi kan lave en aftale.

Bazar

I slutningen af november afholder skolen hvert år den traditionsrige julebazar. Her sælges alle de flotte ting, som bliver fremstillet på produktionsaftenerne og i produktionsugen. Til bazaren er der tombola, fiskedam, auktion, salgsbod, musik, café med meget mere.

På produktionsaftenerne kommer børn og forældre om eftermiddagen og melder sig på et hold, hvor de flittigt arbejder, kun afbrudt af aftensmad. I produktionsugen fordeler de store sig på forskellige hold og arbejder hele ugen med produkter, der kan sælges og vindes på bazaren. Forældrekredsen har en vigtig opgave med at planlægge og afholde julebazaren.

Teater

På Thorsted Friskole spiller alle klasser teater hvert år. Og efter mange års øvelse er vi blevet ret gode. Stykkerne skriver vi selv, og det er enten omskrivninger, for eksempel af eventyr, eller stykker vi selv digter. Det ene år laver de små og store klasser teaterforestillingen hver for sig, og det andet år spiller hele skolen én stor forestilling sammen. Vi har blandt andet spillet Ronja Røverdatter og Alice i Eventyrland. I tre uger arbejder vi udelukkende med teater, og det hele ender med et brag af en forestilling for resten af skolen, forældre og andre gæster.

Det siger sig selv, at det år, hvor hele skolen spiller, kræves der en del for at få alle børnene skrevet med i stykket. Musikken og dansen fylder meget og skaber en fantastisk dynamik. Der er meget ventetid, alt har sin pris, men til gengæld snakker vi hver gang om hvilken fantastisk følelse af fællesskab det giver når alle arbejder om og med det samme projekt. Når klasserne spiller, er der meget mere tid til den enkelte, og børnene får større roller. Begge dele kan noget helt særligt.

Lucia

Morgensang er flyttet ind i salen hvor børnene fra 1.-3 klasse, en mørk vinterdag bærer lyset ind. Vi synger, og Mads fortæller historien om Lucia og Luciabørnene deler brød ud til alle. Hvis det er muligt, er det en rigtig god ide at deltage denne morgen, da det er uundgåeligt at hjertet her "bevæges".

Fastelavn

I aulaen er der pyntet op til tøndeslagning. Alle skolebørn, mindre søskende, lærere og gerne forældre møder udklædte. Hvordan er lærerne klædt ud i år? Der er en præmie på højkant til de der har deltaget i gættekonkurrencen og ramt plet. Dagen går med at slå katten af tønden og spise fastelavnsboller.

Forårsfest

Hvert forår er der en gruppe forældre, der arrangerer et brag af en fest for forældre og lærere. Vi spiser god mad, slår søm i, griner af et par skøre indslag og danser til den lyse morgen. Har man som ny forælder "vovet" sig med, er man sikker deltager næste år.

Lejrskoler

I august tager vi på fælles lejrtur alle sammen, og i foråret kommer de ældste klasser afsted på lejrskoler.

Læs mere om lejrskolerne her.

Sommerfest

Sidste aften inden sidste skoledag møder alle børn og forældre op med kaffekurven under armen. Aftenen starter med at klasserne og deres forældre pendler rundt mellem forskellige lege: pudekamp, stafetløb, fodbold, gæt en sang, sjipning med mere. Der dystes intenst mellem børn og forældre, og jo ældre børnene er, jo hårdere er kampen! Glade og forpustede hygger vi os bagefter med indholdet i kaffekurvene. Til sidst samles alle i salen, hvor vi synger, og Mads fortæller historie, inden han giver en Thorshammer af sølv til de børn der skal gå ud af skolen og videre i livet. Det er et særligt fint øjeblik, og et afskedsritual der rører ved hjerterne hos alle der er med.

 

SFO (Pasningen)

Humaniora_Thorsted.jpg
 

Vi kalder den for Pasningen. Men det er en helt almindelige SFO. Vores skolefritidsordning er for børn indmeldt i børnehaveklassen til og med 3. klasse i Thorsted Friskole. Vi lægger vægt på fællesskab, spontanitet, nysgerrighed, det enkelte barn og frihed til at være sig selv

Hverdagen

Vi gør meget ud af, at børnene får en god og tryg hverdag, hvor vi hjælpes ad og snakker sammen. Kl. 12.30 mødes alle børn og voksne i SFO-lokalet på skolen, hvor man bliver krydset af og finder ud af, hvad man har lyst til at lave i dag. Herefter kan alt ske. Ofte er vi spredt for alle vinde. Nogle leger på boldbanen eller laver bål, nogle bygger huler, nogle leger i sandkasserne, mens andre er inde og tegne, lege med lego, synge, høre musik, spille spil, danse eller hjælpe med eftermiddagsmaden.

Åbningstider

Pasningen er åben mandag til torsdag mellem kl. 7.00 og kl. 16.30 og fredag mellem 7.00 og 15.30. SFOen holder i dele af skoleferierne lukket, eller har sampasning med børnehaven. Hør nærmere hos personalet.

Tilmelding

Tilmelding til SFO'en sker ved henvendelse til skolens kontor. Tilmelding er bindende for perioderne 1/8 – 31/12 og fra 1/1 –1/8.

 

Priser

Thorsted (45 of 46).jpg
 

Skole

Første barn i 12 måneder.: 1.050 kr./måned

Andet barn i 12 måneder: 600 kr./måned

Tredje barn i 12 mdr.: 0 kr.

 
 

SFO

Første fuldtidsbarn i 11 måneder.: 1.150 kr./måned

Andet fuldtidsbarn i 11 måneder.: 650 kr./måned

Tredje fuldtidsbarn i 11 måneder.: 0 kr.

Eftermiddagsmodul (12:30 – 15:00) i 11 måneder: 650 kr./måned

 
 

Skolebus

Skolebussen: 1.850 kr/elev/år

Legekammerater: 20 kr./tur (trækkes over skolepengene)

Afregnes i september/oktober/februar over PBS.

 
 

Udlejning

Udlejning af skolens lokaler og køkken kan ske efter nærmere aftale med sekretæren på kontoret.