Børnehaven

Om Børnehaven Askehuset

Børnehaven Askehuset ligger i Thisted området, nærmere bestemt i Thorsted, i forbindelse med Thorsted Friskole, som er en Grundtvig-Koldsk friskole.

Askehuset blev i august 2005 oprettet på forældrenes initiativ, under fritvalgsordningen, men i dag er Askehuset en privat børnehave under Thorsted Friskole.

Askehuset er en børnehave med plads til 30 glade børn, der kan mærke, at jorden er rund.
Her mærker børnene et trygt og overskueligt miljø, som skal være med til at bane vejen for deres udvikling og gøre hverdagen rolig, hjemlig, udfordrende, inspirerende og sjov.

Størstedelen af børnene er søskende til elever på friskolen, men børn udefra har heldigvis også fundet vej til vores lille paradis, og både børn og forældre bliver altid så glade for stedet, at de ønsker at fortsætte i mini-SFO og skole.

Askehuset er, som sagt, en del af friskolen, og vi deltager derfor ofte i skolens arrangementer, bl.a. teaterforestillinger, koncerter, ferniseringer, receptioner til runde fødselsdage og jubilæer.
Herudover går vi til morgensang, så ofte det er muligt, og hver fredag er vi til fælles afslutning, hvor der synges til stor glæde for skolebørn, børnehavebørn, ansatte og forældre. Børnehavebørnene har også stor glæde af, at skolebørnene kommer forbi børnehaven og leger lidt engang imellem.

Morgenstund i Askehuset

Fra mandag til torsdag holder Askehuset åbent fra kl. 6.30-16.30 og fredag fra 6.30-15.30. Kommer man fra morgenstunden er der mulighed for at spise morgenmad i ro og mag sammen med en voksen og andre børn ved et veldækket bord med stearinlys og kaffe på kanden til de voksne og de forældre, der har tid og lyst til at slå sig ned og få en snak.

Der er plads til at hygge, lege inde, lege ude, spille spil, synge, danse, male, kigge i bøger og få læst historier.
Om formiddagen tager vi engang imellem på tur ud i det blå – gerne med madpakker. Når vi kommer hjem eller efter madpakkerne er det tid til en lille lur (for dem der trænger). Resten leger ude indtil det er tid til eftermiddagsfrugt. Vi kan også rigtig godt lide bare at være hjemme i børnehaven og tænde bål, lave snobrød, sætte suppe over på bål, lege indianere, bygge huler, lege i sandkasse, gynge, køre på “mooncars” og meget, meget mere. Vi har to søde kaniner, der hygger sig i deres lille hus eller udenfor i deres løbegård. Her kan børnene gå ind og sidde og få en lille snak med kaninerne.

Værdier i Askehuset

I Askehuset er der plads til 30 børn, og vi vægter den hjemlige hygge højt. Så den tryghed og det nære miljø, som dit barn kender fra f.eks. dagplejen, fortsætter i børnehaven. Vi har en god normering, der gør, at netop dit barn bliver set og hørt i hverdagen, og kan føle sig tryg.

Vi leger, snakker, tegner, hygger, bager, får en lur, roder, rydder op, tumler, passer vores dyr og meget mere.

Vi lægger stor vægt på, at børnene lærer at hjælpe hinanden. Vi bager ofte selv boller, hvor alle – både børn og voksne hjælper hinanden med at gøre klar, dække bord og rydde op igen. Når vi spiser madpakker, som børnene selv har med hjemmefra hver dag, sidder vi i forskellige grupper, og vi spiser først, når alle er på plads og der er ro. Alle børn bliver siddende til vi er færdige, og så går børnene selv hen med madkasserne i køleskabet.

Natur og udeliv

Vi vægter natur og udeliv meget højt i Askehuset, og vi er ude hver dag flere gange om dagen, hvor vi ofte har bål. Herudover er vi i skoven eller ved stranden engang imellem, hvor vi holder af at se på dyre- og planteliv. Vi vil gerne være med til at give børnene nogle gode oplevelser i og med naturen, hvor man i fællesskab kan udforske og undres.

Leg og bevægelse

Vi lægger stor vægt på, at børnene får lov til at lege. Vi leger med børnene både inde og ude, og udenfor bruger vi både boldbanen, hockeybanen og gymnastiksalen i forbindelse med friskolen. I vores have har vi en mini-naturlegeplads, som forældrene har bygget og nogle dejlige klatretræer. Udover gynger og sandkasser, har vi også vores egen lille køkkenhave, hvor vi dyrker jordbær, ærter, solsikker og hvad vi ellers finder på om foråret.

Askehusets læreplan

Tryk på nedenstående link for at se Askehusets læreplan.

Askehusets læreplaner (redigeret 2017)

Besøg og tilmelding

Er man som forældre nysgerrig og ønsker at komme på besøg i Askehuset alene eller med sit barn, er man velkommen til at ringe og aftale et besøg, så man kan mærke stemningen i børnhaven, se huset og haven og få en snak med afdelingsleder Kirsten Gro-Nielsen eller en af de andre ansatte. Man kan også tage en rundtur blandt de mange skønne billeder, der ligger på hjemmesiden under “Nyheder i børnehaven” under “Børnehaven” eller besøge Børnehaven Askehuset på Facebook.

Tilmelding til børnehaven sker ved henvendelse til afdelingsleder Kirsten Gro-Nielsen eller skoleleder Mads Madsen. Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse i Askehuset på tlf.nr. 97 97 12 05 eller på skolens tlf.nr. 97 97 13 05.

Priser kan ses på den fælles siden om priser.

Venteliste for Børnehaven Askehuset
Børnehaven Askehuset er normeret til 30 børn i alderen 3-6 år. Børn kan optages i Askehuset når de er fyldt 3 år. Der kan dog gives dispensation og optages 2-årige.

Der anvendes følgende retningslinier i Askehuset for venteliste og optagelse af børn:

– Børn kan skrives på venteliste efter fødslen. Fødselsdato, forventet indmeldelsesdato/år og opskrivningsdato noteres.

– En ledig plads tilbydes det barn på ventelisten, som på det tidspunkt hvor pladsen bliver ledig, er fyldt 3 år og som har længst anciennitet på opskrivningsdatoen.

– Barnet beholder sin anciennitet på opskrivningsdatoen, hvis tilbudt plads bliver afslået.